Iedereen kan spreken in het openbaar

Spreken in het openbaar kun je leren. Een goede manier daarvoor is debatteren. Dit helpt u niet alleen om je mondje te roeren, maar ook om andere mensen te overtuigen van je verhaal en kritiek te pareren.

“Beeldspraak doet het altijd goed bij het publiek”, weet Jesse Budding. “Iemand als Wilders is daar een meester in – dat staat helemaal los van zijn inhoudelijke koers. Debatteren leert je dan ook te analyseren wat iemand echt zegt. Snijdt het echt hout of speelt hij alleen op de man? In dat laatste geval is hij inhoudelijk weinig waard.”

Oefening baart kunst
In het speldebat zoals Budding dat oefent, geeft hij een stelling op, bijvoorbeeld: het koningshuis moet worden afgeschaft. Vervolgens gaan de deelnemers om beurten, ongeacht de persoonlijke standpunten, die stelling verdedigen of aanvallen. “Door regelmatig oefenen met een beperkt aantal mensen verlies je je angst om in het openbaar te spreken. Daarnaast leren mensen beter luisteren, analyseren en argumenten aandragen.”

Ervaring
Budding kreeg de kunst van het debatteren onder de knie bij de Rotterdamse Erasmus Debating Society. Sindsdien nam hij deel aan veel debattoernooien en jureerde even zovele debatten. Later was hij medeoprichter van de studentendebatclub Delft Debatteert.

Koffieautomaat
Een misverstand volgens de Delftenaar is het feit dat debatteren alleen voor politici interessant is. “Elke organisatie moet keuzes maken. Door het Nederlandse poldermodel zetten mensen vaak bij voorbaat al in op een compromis, maar daardoor krijg je niet alle voors en tegens boven water. Ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat met debatteren betere inhoudelijke besluiten zouden worden genomen.” Daarnaast: “Je kunt er ook iets aan hebben bij de koffieautomaat. Want debatteren helpt je gewoon om beter voor je mening uit te komen.”

Lichaamstaal
Een niet onbelangrijk facet: de persoonlijke presentatie. “Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat onze non-verbale communicatie veel belangrijker is dan de verbale”, weet Budding. “Dat werd bijvoorbeeld duidelijk in het verkiezingsdebat tussen Nixon en Kennedy. De radioluisteraars wezen Nixon als winnaar aan. Maar op tv was goed te zien dat Nixon peentjes zweette, dus de kijkers kozen voor Kennedy. De rest is geschiedenis.”

Locatie: buurthuis Het Voorhof.
Zes trainingen vanaf januari.
Start bij voldoende deelnemers.
Prijs: zestig euro.

Aanmelding: jbudding@uni-one.nl

Sponsors